joi, 29 noiembrie 2007

Vicontele - Ziarul Studentesc

Atentie, Cortina se ridica!
VICONTELE
Joi, 1 noiembrie 2007, trupa de teatru Imago a jucat la Casa de Cultura a Studentilor in sala Studio Imago piesa de teatru "Vicontele" scrisa de Eugen Ionescu, realizata de Dan Andrei Tilea, distributia: Mircea-Florin Precup, Takacs Eniko, Claudia Ticle, Sebastian Iacob, Camelia Caluser, Victor Dragan, Cassandra Mihut.

Inainte de intrarea in sala aveam o curiozitate legata de piesa ce urma sa o vad pusa in scena, curiozitate legata de modul in care avea sa fie jucata: se va putea juca cu "dezinvoltura necesara" teatrului lui Ionesco? Eugen Ionesco este cel mai mare dramaturg de origine romana, si astfel, anumite pretentii sunt cerute, chiar daca nu sunt absolut necesare din simplul motiv ca teatrul lui Ionescu este incadrat in teatrul absurdului ceea ce permite o anumita "mobilitate" de care regizorul in cauza dispune.

In pofida faptului ca spatiul nu le-a acordat prea multe posibilitati in ceea ce priveste decorul, trupa Imago a reusit totusi sa satisfaca "ochiul critic al publicului". cateva elemente de mobilier si un acvariu i-a ajutat foarte mult in jocul de lumini cu care piesa a debutat. Dupa acestea au urmat primele replici ale piesei: "Ce mai faceti? - Dar dumneavoastra? - Dar dumneavoastra? - Dar dumneavoastra?...". Repetarea acestei replici intr-un mod ironic are ca scop ilustrarea faptului ca intrebarile de politete isi pierd din ce in ce mai mult sensul denotativ in folosirea lor de zi cu zi.
Aceasta piesa de teatru absurd poate fi definita prin sintagma "teatru in teatru" deoarece in cadrul piesei "Vicontele" s-au suprapus unele secvente din alte piese ce urmau sa fie jucate in zilele urmatoare de actorii din aceasta piesa (apare un Pompier in scena, iar personajele se scandalizeaza de aparitia lui deoarece acesta trebuia sa joace in piesa de "maine"), tot in acest moment apare un alt element important in teatrul lui Ionescu: atemporalitatea, avand ca replica elocventa "azi e maine".

Piesa este un adevarat "ciclu vicios" de roluri unde unii actori se "muta" de la un rol la altul (ex: actorul ce joaca rolul Baronului care a aparut la inceputul piesei, spre final va juca rolul Pompierului, iar ceilalti actori - Vicontele, Domnisorul si Cavalerul - vor juca un rol in plus in momentul aparitiei unui alt personaj (Doamna cea Frumoasa). Aparitia personajului Domnul cel Gras va completa imaginea teatrului ionescian din simplul motiv ca este necesara existenta unui personaj-mascarici care sa accentueze ironia cu care este abordata societatea, dar nu numai, ironia in acest caz este si la nivelul celorlalte personaje (Vicontele, Baronul, Domnisorul, Cavalerul, Doamna cea Frumoasa) care fac parte dintr-o clasa sociala "bine-instarita". Tocmai datorita asezarii lui la aceeasi masa cu acestia (ceea ce denota o falsa egalitate a personajelor) si mai ales prin faptul ca Domnul cel Gras (personajul fiind ilustrat in piesa jucata de un barbat cocosat si hidos) a castigat "iubirea" Doamnei cea Frumoasa, se vede clar ironia cu o usoara nota de cinism adresata claselor sociale, piramidei societatii, clase sociale cu pretentii si asteptari.

Datorita faptului ca "Vicontele" este "teatru in teatru", existenta unui "sufleur", a unui "regizor in teatru" (cel ce soptea replicile personajelor in momentele de lacuna) este complet justificata.
In ceea ce priveste actorii, modul in care acestia au interpretat rolurile a fost unul profesionalist, datorita adaptarii acestora la dificultatile pe care le-au intampinat. Astfel as putea spune ca acea curiozitate legata de calitatea punerii in scena a unui piese ionesciene enuntata la inceputul articolului a fost pe deplin satisfacuta.

Lanternele, luminile de la capatul brichetelor, decorul simplu, dar in perfecta concordanta cu actiunea piesei, spatiul prea mic pentru punerea in scensa a unei piese de teatru, cele doua usi ce dadeau in culise si pe unde se puteau observa recuzita, toate aceste elemente si multe alteleau dat impresia unui teatru jucat intr-un spatiu complet improvizat, insa acestea nu se fac observate, ba chiar total nesemnificative in momentul in care se pun in balanta cu valoarea jocului actoricesc al celor sapte actori, dar si datorita faptului ca exista o apropiere fizica a actorilor de spectatori precum si contactul vizual direct dintre acestia, a impregnat publicului sentimentul de participare directa la actiunea piesei si astfel, zambetul de pe buzele spectatorilor cu care acestia au iesit din sala este complet justificat, iar o posibila lipsa a acestuia ar fi nefondata.

Adriana Ranzis

Sursa: Ziarul Studentesc
Format: PDF

Niciun comentariu: